Ostuda Plzně na Rokycanské konečně zmizí

23. března 2023
Ostuda Plzně na Rokycanské konečně zmizí

Zastupitelstvo města Plzně, ve kterém je i čtveřice Pirátů, na svém zasedání řešilo žádost investorů o prodloužení některých termínů týkajících se areálu Carimex Renault na Rokycanské třídě. Chátrající budova se bude bourat nejpozději v září příštího roku. Na jejím místě vyroste Centrum Úslava, které nabídne obchodní centrum, administrativní budovy a residenční objekty.

„Sice jsme prodloužili termíny pro podání žádosti o stavební povolení na první etapu rekonstrukce území, ovšem s tím, že konečné datum bourání objektu se neposouvá – musí být odstraněn do září roku 2024,“vysvětluje pirátský náměstek primátora pro oblast technickou Pavel Bosák. „Do smlouvy jsme také zakotvili, že kupující uklidí celý prostor a zabezpečí objekt proti vniknutí třetích osob. Nechceme, aby se z toho znovu stala jakási squatovací základna pro lidi bez domova,“ dodává.

Největší černé stavbě ve městě se přezdívá „skleněné peklo“. Sedmipodlažní nezkolaudovaná budova dělá Plzni starosti už od 90. let, kdy ji její majitel bez povolení rozšířil o několik přístaveb a tři patra. Časem začala chátrat a stala se útočištěm bezdomovců. „Zásluhu na dohodě o zbourání objektu mají naši předchůdci, nám se tenkrát zdála cena pro nového majitele příliš nízká. Nicméně jsme tento projekt zdědili a ctíme závazky města,“ vysvětluje Pavel Bosák. Firma kromě hlavní budovy zbourá také myčku aut, servis a prodejnu automobilů. Součástí nového projektu, který na místě vyroste, bude i stovka bytů.

Vize Piráta Pavla Bosáka o rekonstrukci kulturního domu Peklo se začíná realizovat

Plzeň zahájila 1. etapu rekonstrukce kulturního domu Peklo v centru města. Projektanti začali kreslit plány úprav historického sálu a jeho zázemí, kde bude sídlit Plzeňská filharmonie. Sloužit bude i pro plesy, koncerty a další společenské akce. Město z finančních důvodů rozdělilo projekt na dvě etapy, a tím pádem se do realizace může obratem pustit. Za nápadem stojí Pavel Bosák, pirátský náměstek primátora pro oblast technickou.

Piráti zapojují do rozhodování o veřejném prostoru obyvatele

Městský obvod Plzeň 1 pozval obyvatele na veřejné projednání odpočinkové zóny, kterou plánuje v Majakovského ulici na Lochotíně. Setkání se zúčastnil také pirátský místostarosta Jedničky Jiří Rezek, který má v gesci participaci občanů na tvorbě veřejného prostoru.

Pirátský hejtman Rudolf Špoták na Slavnostech svobody v Plzni zdůraznil, jak důležité je věnovat pozornost svobodě a demokracii

Prodloužený víkend 5. až 8. května patřil v Plzni legendárním Slavnostem svobody, které každoročně připomínají události z konce 2. světové války. Čtyřdenní akce nabitá bohatým programem vyvrcholila v sobotu vzpomínkovým aktem u pomníku Díky, Ameriko!, jehož se vedle zástupců kraje zúčastnili také představitelé Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, Senátu, velvyslanectví USA a Belgie, města Plzně a celá řada domácích i zahraničních hostů společně se stovkami diváků.