Do konce r. 2026 v Plzni přibude přes 300 nájemních bytů a pro dalších 400 město připraví dokumentaci. Výstavba bytů spadá právě do gesce Piráta Pavla Bosáka a dostupnost bydlení je pro Piráty priorita.

Zhruba půlka bytů budou novostavby, zbytek vznikne rekonstrukcí. „Do konce roku 2026 zajistíme 304 městských bytů, z toho 160 díky rekonstrukci, protože jejich aktuální stav pronájem neumožňuje,“ upřesňuje Pavel Bosák, náměstek primátora pro oblast technickou. „Stavět budeme například na Světovaru, v Křimicích, Červeném Hrádku nebo Malešicích. Vedle toho pracujeme na projektech tak, abychom v roce 2026 měli v ruce projektovou dokumentaci pro dalších 401 nových bytových jednotek, a ideálně, aby už některé byly ve výstavbě. Projektová dokumentace bude v různé fázi příprav a nové vedení po volbách na ni bude moci bez problémů navázat,“ dodává.

Například v Červeném Hrádku se počítá s přestavbou kulturního domu, který by měl už v červnu 2025 nabídnout 18 jednotek o výměře 30 až 45 metrů čtverečních. Na rekonstrukce se mohou těšit objekty v ulicích Tylova, Kotkova, Bolzanova, Resslova, Thámova, Korandova, Na Jíkalce nebo ve Smetanových sadech.

1.náměstek primátora pro oblast technickou navíc prozradil, že město jedná i se soukromými investory – v plánu je výstavba dalších 1500 nových bytů, z nich část by mohla být městských. „Chceme rozhýbat stagnující situaci na trhu s dostupnými byty,“ vysvětluje Pirát Pavel Bosák. „Radnice plánuje na rekonstrukce a výstavbu investovat stovky milionů korun. V některých případech část nákladů pokryjí evropské dotace.“

Náměstek primátora neustále zdůrazňuje veřejný zájem a prospěch občanů města Plzně. „Jsme tady pro lidi a musíme pro ně udělat maximum. I proto vznikají zásady prodeje pozemků ve vlastnictví města developerům za účelem stavby objektů. Při jejich sestavování jsem vycházel z dobré praxe ostatních měst a investoři budou mít díky této metodice konkrétní představu o tom, co od města čekat. Po necelém roce mého působení na radnici vnímám, že se mi daří měnit směr, uvažování i přístup pracovníků. Bylo by nepřípustné bezhlavě rozprodávat městský majetek, musíme vždy v první řadě myslet na infrastrukturu pro občany, například školky, a dělat vše pro to, abychom dokázali místním nabídnout dostatečné kapacity nájemního bydlení.“

K tomu má Pavel Bosák ještě další cesty, nastínil i možnost diskuse u budoucnosti některých státních pozemků. „Tady si ale podrobnosti nechám na příště,“ usmívá se náměstek.