Piráti v Sušici se snaží zachránit nemocnici

26. ledna 2023
Piráti v Sušici se snaží zachránit nemocnici

V Sušici se konalo mimořádné zasedání zastupitelstva věnované místní nemocnici, která se aktuálně potýká s finančními i personálními problémy. Jednání svolalo deset opozičních zastupitelů v čele s pěti Piráty. Setkání se zúčastnili také obyvatelé města i také pirátský hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták.

„Nemocnice nedávno zavřela lůžkovou chirurgii, která přišla i o registraci,“ popisuje předseda pirátského Místního sdružení Sušice Jan Janda. „Aktuálně funguje pouze lůžkové oddělení následné péče, v omezeném režimu pak chirurgická ambulance a interní oddělení. Náklady na nemocnici stále rostou, ačkoliv péče má klesající tendenci. Za poslední dva roky odešlo už jedenáct lékařů, další tři skončí na konci února. A vedení města stále nekoná,“ dodává.

Nový místostarosta Karel Požárek (Sušická veřejnost) měl na začátku ledna předložit koncepci dalšího fungování nemocnice, místo toho ale přinesl mimořádné zasedání návrh dopisu pro kraj. V něm nabízí nemocnici kraji k pronájmu na dobu 20 nebo 30 let. S tím ale nesouhlasí hejtman, který se jednání také účastnil. „V případě provozování nemocnice musí být kraj vlastníkem pozemků, nemovitostí i vybavení – především z důvodu investic nebo čerpání dotačních titulů,“ vysvětluje hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták. „Kraj toto Sušici nabídl už v polovině loňského roku – ale ne za podmínek, které nabízí město.“ Než se celá situace nějak vyřeší, dostane Sušice od kraje finanční podporu na dotování ztrát. „V rozpočtu kraje je na tento účel alokováno 10 milionů korun,“ dodává hejtman.

Opoziční zastupitelé mají konkrétní plán. „Naše vize je shodná s výsledky referenda, které se konalo v roce 2021 společně s volbami do poslanecké sněmovny. 92 procent voličů si tehdy zvolilo další zachování nemocnice se čtyřmi obory,“ informuje pirátský zastupitel Jan Janda. „Je nám jasné, že v této situaci je třeba udělat několik zásadních kroků, aby se nemocnice opět nastartovala, v první řadě sestavit krizový tým, stabilizovat personál, komunikovat s krajem i pojišťovnami, a dostat se zatím alespoň do stavu, který byl na podzim 2020, kdy se to pomalu rozjíždělo správným směrem.“ Připomíná, že Sušická nemocnice, jejíž slogan zní „Zdraví pro Šumavu“, je zásadní pro celou oblast, protože v sezónních obdobích počet lidí na Šumavě stoupá o několik desítek tisíc.

„Nemocnice v Sušici se ještě dá zachránit, “ věří Jan Janda. „Jako Piráti bojujeme za udržitelnou a dostupnou zdravotní péči. Úžasné je, že opozice i kraj jsou zajedno, proti proudu jde však nepochopitelně vedení města,“dodává.

Stěžejní je nyní schválení memoranda, které stanovuje podporu kraje na akutní péči. To projedná krajské zastupitelstvo na svém zasedání 6. února.

Návrh Pirátů si můžete prohlédnout zde: https://susice.pirati.cz/documents/254/Nemocnice_na_zastupitelstvo_18.1.2023_final_1.pdf

Vyjádření Pirátů ke kauze: https://susice.pirati.cz/novinky/susicka-nemocnice-posledni-sance/

Reportáž v České televizi můžete zhlédnout zde: https://www.ceskatelevize.cz/porady/10101491767-studio-ct24/223411058270120/ (vlevo čas 13:49 SEČ, na posuvníku vpravo od 9:40)

V Plzni otevřeli Západní okruh

Plzeň (19. 2. 2023) – Plzeň se po třiceti letech dočkala slavnostního otevření Západního okruhu, který propojí největší městské sídliště na Severní předměstí s průmyslovou zónou na Borských polích a ulehčí dopravně přetíženému středu města. Akce pro veřejnost se zúčastnili i ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš a hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták, kteří spolu s dalšími hosty slavnostně přestřihli pásku.

Piráti bojují za levnou vodu v okrese Plzeň-sever

PLZEŇ (15. 2. 2022) – Na sever od Plzně už několik měsíců rezonuje téma nejdražší vody v Česku. Místním se od nového roku cena za vodné a stočné zvýšila o 20 % na 154,86 korun. Téma, kterým se dlouhodobě zabývá krajský zastupitel a zároveň zastupitel obce Vejprnice Jiří Pek (Piráti), zaznělo i na únorovém zasedání Plzeňského kraje.

Karneval otužilců na Velkém Boleveckém rybníku

Městský obvod Plzeň 1 uspořádal v neděli 5. února Karneval otužilců, který se konal na Velkém Boleveckém rybníku. Akce přilákala více než dvě stovky diváků a na tři desítky nadšených příznivců této zdraví prospěšné aktivity a přinesla charitativní výtěžek pro nízkoprahové centrum Atom v Plzni – Lochotín, které je určené dětem a mládeži od 6 do 20 let.