Pirátská manufaktura v číslech aneb ohlédnutí za tiskem štítů

14. dubna 2020
Pirátská manufaktura v číslech aneb ohlédnutí za tiskem štítů

Zdá se to jako věčnost, ale před pouhými třemi týdny jsme jako první upozorňovali na kritický nedostatek ochranných pomůcek pro lékaře a zdravotnický personál v Plzeňském kraji. Náš místopředseda Milan Chaloupka upozornil na nefungující distribuci pomůcek zejména do menších ordinací.

Situace se vůbec nezlepšovala, tak jsme jako Piráti Plzeňského kraje převzali iniciativu a rozhodli se pomoci všem v první linii – nejen lékařům a do ordinací, ale i do nezdravotnických zařízení. Před dvěma týdny jsme schválili nákup dvou 3D tiskáren. Nyní se zapojili i další členové a příznivci a naše manufaktura se rozrostla na osm tiskáren – část je našich, část půjčená a poslední část tvoří zapojení dalších vlastníků. Celkem se vytisklo více než 400 štítů!

Vše děláme dobrovolně a zdarma. Na provoz a tisk jsme vybrali od Pirátských členů vybrali 54.000 Kč a dalších 30.000 Kč jsme uvolnili z rozpočtu krajského Pirátského sdružení. Náklad na jeden štít je zhruba 27 Kč. Na celé akci se podílí přes 20 Pirátských členů a příznivců, kteří namakali dohromady už více než 250 hodin čistého času. Ujeli jsme autem zhruba 1200 kilometrů, na poště ve frontách stáli dobrých devět hodin, abychom poslali deset velkých balíků s ochrannými pomůckami do celé ČR.

<embed alt="" embedtype="image" format="left" id="3822" /> Tým Pirátské manufaktury v první den provozu

Naše ochranně štíty využívá lékařský personál a seniorské domy nejenom v Plzni a blízkém okolí, ale i po celém Česku. Chystáme předávku i do zahraničí, konkrétně do německého zdravotnického zařízení – solidarita nekončí na hraniční čáře. Za naši tvrdou práci nám otevřeně vyslovil podporu a poděkoval prezident lékařské komory MUDr. Kubek. Za to jsme neskutečně rádi. Nesmírně si totiž vážíme práce každého, kdo se stará v těchto těžkých časech o veřejné zdraví. Děkujeme všem lékařům, sestřičkám, všem zaměstnancům v nemocnicích, poliklinikách, lékárnách, ordinacích. Děkujeme i všem v domovech důchodců, hospicích, dětských domovech, zkrátka všude tam, kde pomáháte ostatním. Naše díky nemohou být vyjádřeny vroucněji. Nenecháme Vás v tom samotné a nadále Vám budeme pomáhat, seč nám naše síly budou stačit. Má to smysl!

<embed alt="" embedtype="image" format="left" id="3823" /> Poslanec Lukáš Bartoň předává štíty ve Fakultní nemocnici ve Vinohradech. Na JIP bojují s koronavirem v první linii.

Touto cestou také děkujeme všem našim členům a příznivcům – za pomocnou ruku, poslané peníze, nápad, energii. Piráti ukazují, že nejsou jen politickou stranou. Jsme komunitou, společenstvím, které umí táhnout za jeden provaz. Umíme pomoci v době krize!

<embed alt="" embedtype="image" format="left" id="3824" /> Kandidát do Senátu Daniel Kůs předává štíty v Hospici sv. Lazara v Plzni.

Společně to zvládneme!