Pirátský hejtman Rudolf Špoták inicioval jednání kvůli rušení poboček České pošty v plzeňském regionu

3. dubna 2023
3-3
1-3
2-3

V pátek 31. března ohlásila Česká pošta rušení svých poboček napříč republikou. Ještě v týž den vyzval pirátský hejtman Rudolf Špoták po dohodě s primátorem Plzně starosty dotčených obcí v regionu ke společné schůzce, která se uskutečnila v pondělí 3. dubna.

„Jednání se týkalo společného postupu s cílem udržení úrovně služeb pro občany, které je prioritou,“ uvádí Rudolf Špoták. V polovině roku by se v kraji mělo zavřít na 22 poboček, z toho více než polovina v samotné Plzni. Rušené přepážky se dále nacházejí v Tachově, Domažlicích, Klatovech, Rokycanech, Sušici a obci Břasy.

„Současné řešení, které nám předložila Česká pošta, je pro nás absolutně nepřijatelné z mnoha důvodů. Proto jsme se s primátorem Plzně a starosty dotčených obcí dohodli dnes ráno na společném postupu. Jednohlasně jsme se shodli na tom, že seznam rušených poboček, který nám byl zaslán, je pro nás neakceptovatelný,"přibližuje hejtman.

Jaké konkrétní návrhy přineslo společné jednání?

• vyvolat jednání o seznamu rušených poboček, který je v aktuální podobě neakceptovatelný (zpřístupnění dat a analýz, na jejichž základě bylo o pobočkách rozhodováno)
  • apelovat na posun reorganizace České pošty na leden 2024 (s ohledem na nalezení řešení změn seznamu nebo případné přebírání poboček v rámci partnerství s Českou poštou)
  • vyzvat poštu k předložení koncepčního řešení o tom, jak bude navýšena kapacita poboček, jak bude zajištěno doručování lidem a také jak bude rozšířena provozní doba
  • vyřešit způsob komunikace se starosty měst a obcí (především z pohledu časové osy v rámci plánu reorganizace)

Společného setkání s hejtmanem Rudolfem Špotákem se na krajském úřadě účastnili plzeňský primátor Roman Zarzycký, starosta Klatov Rudolf Salvetr, náměstek primátora Aleš Tolar, starostka prvního obvodu Plzně Ivana Bubeníčková, starosta Plzně-Slovan Lumír Aschenbrenner, on-line formou pak starosta centrálního plzeňského obvodu David Procházka, starosta čtvrtého obvodu Plzně Tomáš Soukup a starosta Plzně-Černic Vladislav Sloup. Z dalších krajských měst se pak setkání účastnili starosta Domažlic Radek Wiesner, z Tachova Petr Vrána, z Rokycan Tomáš Rada, ze Sušice Petr Mottl a za Břasy Miroslav Kroc.