Pirátský hejtman Rudolf Špoták na Slavnostech svobody v Plzni zdůraznil, jak důležité je věnovat pozornost svobodě a demokracii

6. května 2023

Prodloužený víkend 5. až 8. května patřil v Plzni legendárním Slavnostem svobody, které každoročně připomínají události z konce 2. světové války. Čtyřdenní akce nabitá bohatým programem vyvrcholila v sobotu vzpomínkovým aktem u pomníku Díky, Ameriko!, jehož se vedle zástupců kraje zúčastnili také představitelé Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, Senátu, velvyslanectví USA a Belgie, města Plzně a celá řada domácích i zahraničních hostů společně se stovkami diváků.

Slavnosti svobody se v Plzni konají od roku 1990. Letos se však u příležitosti 78. výročí osvobození musely poprvé obejít bez válečných veteránů. „Je bohužel smutnou skutečností, že přímých účastníků druhé světové války – veteránů i pamětníků – ubývá,“ řekl během svého proslovu při vzpomínkovém aktu pirátský hejtman Rudolf Špoták.

„Vloni jsme tady u památníku ‚Díky Ameriko!‘ vzpomínali na Earla Ingrama, příslušníka 2. pěší divize generála George Pattona, a na stíhacího pilota Mariona Kirkhama, kteří by se letos dožili 100 let. Bývali aktivními účastníky oslav. Náš svět bohužel v březnu opustil i další jejich vrstevník – příslušník československého letectva ve Velké Británii Emil Boček,“ připomněl hejtman a hned dodal: „My ale na své hrdiny nezapomínáme. A snad více než kdy dřív si uvědomujeme, že odkazem těch, kteří padli, abychom my mohli svobodně žít, je nezapomínat na historická fakta a události včetně jejich důsledků. Měli bychom být v přítomnosti i budoucnosti aktivní a čelit zlu v kterékoli podobě. To poslední, ruskou agresi na Ukrajině, dnes prožíváme autenticky, a díky médiím a snaze pomoci válkou postiženým lidem doslova v přímém přenosu. Slova, jako je pomoc a spojenectví, nabyly opět nových rozměrů.“

Pirátský hejtman akcentoval také důležitost spojenectví a hrdost na účast našich vojáků za jejich účast v zahraničních misích. „Mějme na paměti, že svoboda a demokracie tu nejsou bez našeho přičinění navěky,“ zdůraznil Rudolf Špoták.

Projev plný vděku a dojemných momentů pronesl George Patton Waters, vnuk amerického generála George S. Pattona, jehož jednotky v roce 1945 Plzeň osvobodily. „I když se počty veteránů tenčí, musíme se radovat z toho, že tu dnes mohou být jejich děti, vnoučata, rodiny i přátelé, aby se připojili k těmto úžasným Slavnostem svobody,“ uvedl.„A zatímco v Americe se rozklusávají koně na závod Kentucky Derby, v Anglii je v těchto dnech korunován nový král a v Belgii slaví Den Evropy, tady v České republice přijdou chvíle vzpomínání, ticha a míru. Po celých jihozápadních Čechách se konají pietní akty za Američany, kteří přišli, sloužili a obětovali své životy.“

Zmínil také autentické poznámky z deníku generála Pattona, které popisovaly úžasné přijetí od plzeňských obyvatel. „Nikdy vám nedokážeme dostatečně poděkovat za to, že si je připomínáte,“ dodal.

Na pódiu dále promluvili také primátor Plzně Roman Zarzycký, předseda Senátu Miloš Vystrčil, předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová, ministr kultury Martin Baxa, velvyslanec Spojených států amerických v ČR Bijan Sabet a za veterány z Belgie přednesl zdravici Luc Rensonnet.

V závěru pietního aktu hosté za doprovodu hudby položili více než třicítku věnců a kytic k památníku Díky, Ameriko!

063A2952
063A2966