Plzeň čekají velkolepé projekty

15. prosince 2023
Plzeň čekají velkolepé projekty

Zastupitelstvo města Plzně schválilo rozpočet a v něm hned několik mnohamilionových částek na projekty, které předešlá vedení nedotáhla. Za jejich oživením a nalezením způsobu, jak je zrealizovat, stojí Pirát Pavel Bosák, 1. náměstek primátora pro oblast technickou. Hledá totiž cesty i tam, kde to na první pohled nejde.

Obyvatelé se můžou těšit například na rekonstrukci kulturního domu Peklo v centru Plzně. Město z finančních důvodů rozdělilo projekt na dvě etapy, a tím pádem se do realizace mohlo obratem pustit. S nápadem přišel pirátský náměstek primátora Pavel Bosák: „Rozdělení projektu na dvě části umožní, aby se sál, který roky chátral, konečně během dvou let začal rekonstruovat, zatímco na přestavbu zbývající části se uskuteční architektonická soutěž,“ vysvětluje. V objektu bude mít zázemí Plzeňská filharmonie a sloužit bude i pro plesy, koncerty a další společenské akce.

Další finance poputují do DEPA. „Konečně se začne něco dít se zanedbanou stavbou, se kterou se přes mnohé sliby nic nedělo ani dekádu po tom, co byla Plzeň evropským městem kultury,“ avizuje Pavel Bosák. Na Klatovské 19 zase vznikne také Muzeum generála Pattona, u kterého Pavel nalezl způsob, jak s pomocí dvou dotací dotáhnout tento pro Plzeň prestižní a zajímavý projekt.

A vedle kultury se zlepší i parkování. „Začne se stavět Atom – první z levnějších, patrových parkovišť, a zároveň se začnou projektovat další dvě na Lochotíně a Vinicích,“ avizuje náměstek primátora.

Finance na tyto projekty nejsou schválené jen na rok 2024, ale město je zařadilo i do svých výhledů pro nadcházející roky, protože dávají smysl a počítá se s nimi i v čerstvě schváleném Strategickém plánu města Plzně.

Někdy stačí podívat se na věc jen z jiného úhlu. A především, kde je vůle, je i cesta.