Rekonstrukce zdravotního střediska ve Vejprnicích je konečně na obzoru

30. ledna 2023
Rekonstrukce zdravotního střediska ve Vejprnicích je konečně na obzoru

Obyvatelům Vejprnic konečně svitla jiskřička naděje na rekonstrukci zdravotního střediska. Opozičním zastupitelům se v prosinci při projednávání plánu investic na rok 2023 podařilo tento záměr prosadit a zařadit do seznamu investičních akcí.

„Místní už na opravy čekají od roku 2014, kdy o nich vládnoucí koalice hovořila ve svých volebních slibech,“ upozorňuje Jiří Pek (Zdravé Vejprnice, Piráti). „Současný stav zdravotního střediska je tragický. Odpadávající kusy omítky, zápach v přízemí, otopná soustava je na pokraji zhroucení a bez možnosti regulace, energetickou náročnost budovy raději nechám bez komentáře. Nejvíc nás mrzí nedostatek ohledu k seniorům, kteří mají velké potíže se vůbec dostat do prvního patra. Bezbariérový přístup by měl být prioritou číslo jedna,“ dodává.

V původně předložených podkladech na prosincové jednání zastupitelstva přitom bod rekonstrukce zdravotního střediska opět chyběl. Podle vyjádření starosty kvůli nedořešenému stavebnímu povolení z důvodu kanalizace. „Argumentovali jsme, že v případě těchto dlouhodobých problémů se nabízí řešení v podobě novostavby na zelené louce – stejně jako tomu bude v případě nové hasičárny,“ popisuje Stanislav Kopřiva (Zdravé Vejprnice). Vedení obce nakonec po diskusi všech zastupitelů rekonstrukci zdravotního střediska do plánu investic zařadilo.

Opozici ale hned v lednu zaskočila zcela nová informace o veřejné soutěži na přístavbu obecního úřadu v maximální hodnotě 26 milionů korun. „O tomto záměru jsme na zastupitelstvu vůbec nejednali, takže ani není v plánu investic. I občané se o ní dozvídají pět minut po dvanácté,“ upozorňuje zastupitel Gabriel Fabry (Zdravé Vejprnice, Piráti). „Vedení obce má zkrátka jiné priority než my, opoziční zastupitelé,“ dodává.

ZDROJE:

Plán investic na rok 2023: https://bit.ly/Vejprnice-Plan-investic-2023

(V plánu se nepočítá s přístavbou obecního úřadu.)

Výběrové řízení na přístavbu OÚ: https://bit.ly/Vejprnice-tender

(Vedení obce vypsalo začátkem ledna 2023 výběrové řízení na přístavbu OÚ. Limit je do 26 mil. Kč bez DPH. SOD má nabýt účinnosti do 31. 7. 2023 a dílo má být hotové do 31. 7. 2024. Nabídky se podávají do 20. 1. 2023.)