Občané Vejprnic se bouří proti navážení stavebního odpadu

16. dubna 2020
Občané Vejprnic se bouří proti navážení stavebního odpadu

Na zvýšený provoz nákladních automobilů plných stavebního odpadu přes Vejprnice si začali stěžovat občané u obecního ombudsmana a zastupitele Jiřího Peka. Zjistilo se, že plně naložené vozy míří na pozemky podnikatele a politika Jana Michálka. Do lokality Na Mokřinách, patřící právě Michálkovi, ukládá stavební odpad firma Stavmonta.

Nejedná se přitom o první případ, kdy skládka nedodržovala pravidla. V minulosti uložila Česká inspekce životního prostředí pokutu 950 tisíc korun za porušení zákona o odpadech. Nyní, podle vedoucího stavebního úřadu v Nýřanech, auta nedodržují určené pozemní trasy, a tak se skládkou bylo zahájeno správní řízení.

Starosta Vejprnic a senátor Karpíšek, bývalý Michálkův stranický kolega, nečinní žádné konkrétní kroky a zavážení tiše toleruje. Zodpovědnost pak přehazuje na nýřanský stavební úřad. I proto se občané obrátili na vejprnického ombudsmana Jiřího Peka. „Nestačím se divit, co vše je ve Vejprnicích možné a tolerované. Obec může situaci vyřešit rázně uzamčením závory či využitím policie. Sklápěče totiž při výjezdu zásadně znečišťují pozemní komunikaci,“ komentuje Pek.

Negativní zkušenosti s nelegální činností společnosti Stavmonta dokládá Pek na dalším případu: „Naposledy tu po nich zbyla totálně rozrytá cyklotrasa připomínající spíše bahenní tankodrom. Nemůžeme se pak divit, že Stavmonta vyhrává veřejné zakázky, když si může z nákladů odečíst položku za stavební odpad i přes směšné výše pokut vzhledem k objemu zakázek. Bavíme se o desítkách stovek tun. Běžná cena na skládce za stavební materiál je přitom 600 Kč bez DPH za tunu,“ dodává.

<embed alt="" embedtype="image" format="left" id="3782" /> <embed alt="" embedtype="image" format="left" id="3783" /> <embed alt="" embedtype="image" format="left" id="3784" />